En
Om Oss

Om Oss

Østenfor sol og Vestenfor måne… Vest for Milano og Øst for Torino, hviler vingården Cascina Desderi i et mykt og bølgende bakkelandskap på toppen av en morene. Gårdsbygningen Cascina Desderi er den eldste og mest rustikke, mens Villa Desderi er elegant i en mer kontemporær stil – mindre og mer intim.

Om Oss

Cascina Desderi

Vingårdshotellet Cascina Desderi kneiser øverst på en bakketopp (‘una collina’) i det nordvestre hjørnet av Piemonte-regionen. Det flate slettelandet Po har irrgrønne rismarker rundt Vercelli, mens morenene i det kuperte landskapet rundt Asti og Monferrato er på Unescos verdensarvliste. Som bakteppe strekker De Maritime Alper sine tinder mot himmelen, og den høyeste, Monviso, skimter man fra gården. Selve navnet Piemonte betyr henholdsvis fot og fjell, så dette er regionen ved foten av fjellene: Appenninene, De Maritime Alper og det mektige alpemassivet mot nord.

Piemonte

Piemonte er Italias nest største fylke (‘regione’), bare noen få kvadratkilometer mindre enn Sicilia - men kanskje den aller største når det gjelder vin, mat og kulinariske opplevelser. Her er det fruktbart og grønt omtrent hele året. Piemonte har frodige hager, bakketopper, slake skråninger og åsrygger, men det er først og fremst vin og vingårder Piemonte er viden kjent for. På hver åsrygg, sydhelling og vestvendt mark står vinrankene på geledd, snorrette med grenene intrikat flettet sammen for å gi mest mulig lys og sol til drueklasene som bugner i høstmånedene. Byer som Barolo, Barbaresco, Asti og Alba assosieres med fyldige, kraftige og spenstige rødviner laget på druetypene Nebbiolo og Barbera. Begge trives best i jordsmonnet og klimaet i nettopp denne delen av Italia. Asti forbinder du kanskje med Asti Spumante, den litt søte musserende vinen – men la deg ikke lure! Her produseres også tørre musserende viner, fullt på høyde med champagnen på den andre siden av fjellene. Om du synes Alba lyder kjent, er det kanskje fordi det går gjetord om stedets hvite trøfler – en sjelden kulinarisk delikatesse som kun vokser i denne delen av nordvest-Italia – nettopp rundt Asti og Alba.

Om Oss

Historikk

Det eldste huset på gården, La Cascina, er fra begynnelsen av 1800-tallet, og er følgelig over 200 år gammelt. Huset er helt typisk for den tidens bondegårder i Piemonte; bondens våningshus befinner seg i den ene enden, mens låve, fjøs, stall og høyloft er i den motsatte delen. Selve gårdsnavnet ”Desderi” stammer fra desiderio, som kan oversettes til ønske eller begjær. En annen teori er at stedet er oppkalt etter Ettore Desderi, en komponist som ble født i Asti i 1892. Uansett er det et klingende navn – og siden vin har med pasjoner og begjær å gjøre, passer det helt utmerket.